جهان خارق‌العاده و شگفت‌آور آشپزی چینی

ویژه - ۷ آذر ۱۳۹۷

با این قسمت از مقالات نکست هالیدی همراه شوید تا بهترین روش‌ها برای تجربه غذاهای لذیذ، غافلگیرکننده و غالباً چالش‌برانگیز آشپزی چینی را بشناسید.



از بال مرغ، رول اسپرینگ و جوجه ترش و شیرین که بگذریم، چین غذاهای فراوان و متنوع دیگری، از نودل ساده گرفته تا هات‌پات جوشان چینی، کلوچه‌های بسیار لذیذ تا ترکیبات خارق‌العاده و البته عجیب دارد که غالباً (و نه همیشه) بسیار خوشمزه از کار درمی‌آیند. پس با ما در یک ماجراجویی خوشمزه در تور چین همراه شوید و دریابید که چطور از برخی غذاهای عجیب (مثل کله اردک) باید احتراز کنید.



1. تحقیقات حرف اول را می‌زند


اگر به زبان چینی آشنا نباشید، مسافرت در چین، حتی در شهرهای بزرگی مثل پکن می‌تواند مشکل باشد. علائم راهنما به زبان انگلیسی بسیار اندک هستند و استفاده از نقشه گوگل در اینجا قدغن است. به عنوان یک مسافر خارجی دسترسی به اینترنت در اینجا می‌تواند کمی چالش‌برانگیز باشد زیرا برای استفاده از وای‌فای رایگان باید یک شماره موبایل چینی بدهید.
پس بهتر است پیش از آغاز سفر، نشانی چند رستوران در شهرهای مسیر خود را بیابید و روی نقشه کاغذی علامت بزنید. اغلب هتل ها و میهمانخانه‌ها (دست کم در شهرهای بزرگ) نقشه‌های رایگان در اختیارتان می‌گذارند و می‌توانند غذاخوری‌های محبوب شهر را به شما معرفی کنند. کتابچه‌های راهنما نیز می‌توانند مفید باشند، فقط از کتابچه راهنمای به روز استفاده کنید. در سفر ما، بسیاری از رستوران‌ها کتابچه‌های راهنما نه چندان قدیمی بسته یا جابه‌جا شده بودند. همچنین از ماجراجویی و یافتن رستوران بر مبنای حس درونی خودتان نترسید، به دنبال جاهایی باشید که پر از مشتری است و احتمالاً غذای خوبی دارد. اگر رستوران غذای مخصوص داشت، حتماً همان را سفارش بدهید. در یک رستوران در ژی‌آن، پیشخدمت به جای ما سفارش داد و ما را با غذایی مرکب از اسفناج‌های خوش‌فرم، لوبیای بخارپز و گوشت شکم‌مان را غافلگیر کرد. به احساستان اعتماد کنید، اگر حس بدی داشتید، بهتر است محل را ترک کنید و سراغ جای دیگری بروید. 



2. فریبندگی منوهای چینی


وقتی بالاخره از خوان اول گذشتید و رستوران را پیدا کردید، احتمالاً وارد چالش دوم خواهید شد. در اغلب رستوران‌ها منویی با ترکیبات خوشمزه و وسوسه‌انگیز به شما ارائه خواهند داد که به ندرت ترجمه انگلیسی درستی دارد. حتی ممکن است عکس غذاها در منو باشد، اما غالباً کیفیت مواد اولیه پائین است که تشخیص یک بشقاب گوشت کریسپی از یک خروار سیرابی را دشوار می‌کند.


برای حل این مشکل چند گزینه دارید: می‌توانید به غذای مورد نظرتان اشاره کنید و امیدوار باشید. البته این کار متهورانه‌ای است مگر اینکه جنس معده شما از فولاد باشد. گزینه بهتر این است که سراغ غذای ویژه رستوران را بگیرید، اگر مشکل برقراری ارتباط دارید، صرفاً به منو اشاره کنید و شانه‌هایتان را به نشانه سردرگمی بالا بیاندازید. احتمالاً یا به شما خیره خواهند شد و یا اینکه غذایی را به شما پیشنهاد خواهند کرد. شاید هم بخواهید منو را با استفاده از مترجم گوگل ترجمه کنید، البته غالباً ترجمه‌ها پرت و پلا از کار در می‌آیند، به ویژه در مورد غذاهایی که اسامی مثل «جوجه‌ای که تا به حال آفتاب ندیده» دارند. در رستورانی در سی‌چوان به خیال خودمان اردک کبابی و جوجه سوخاری سفارش دادیم، اما غذایمان گردن اردک و قورباغه سرخ کرده از کار درآمد. این اسامی عجیب و غریب بخشی از جذابیت این ماجراجویی هستند یا شاید هم از قورباغه کبابی یا پن‌کیک دل و روده جوجه خوشتان بیاید. 



3. مواد زائد همه جا هستند.


در تور چین خیلی زود درخواهید یافت که مواد زائدی که غالباً دور می‌ریزیم، نقش پررنگی در آشپزی چینی دارند. مثلی هست که می‌گوید «چینی‌ها هر موجود چهارپایی به غیر از میز را می‌خورند» و این مسئله دور از واقعیت نیست. در چین هیچ چیز دور ریخته نمی‌شود و امعاء و احشاء لزج حیوانات به غذاهایی عجیب و غریب (در برخی موارد بسیار لذیذ) تبدیل می‌شوند. پیش‌داوری نکنید و حداقل یکی دوتا از این غذاها را بچشید. می‌توانید به یکی از رستوران‌های متعدد هات‌پات «خودتان بپزید» بروید و در بخش سلف سرویس گوشت و سبزیجات مورد نظرتان را انتخاب کنید. کباب سیخی جگر یا سیرابی را امتحان کنید، مطمئن باشید که چیلی هر مزه نامطلوبی را خنثی خواهد کرد.



4. غذاهای محلی را امتحان کنید.


در آشپزی چینی پنج طعم بارز وجود دارد: شیرین، ترش، نمکی، اسپایسی و تلخ. این طعم‌ها به میزان مختلف بسته به مناطق مختلف در غذاهای مخصوص محلی تاثیر دارند. به عنوان مثال سنت آشپزی پکن اغلب با مواد شیرین سر و کار دارد و این شیرینی در غذاهای معروفی مثل اردک پکنی و جینگ‌جیانگ روسی (برش‌های گوشت پخته شده در سس لوبیای شیرین که با دانه‌های سویا سرو می‌شود) وجود دارد. در چین علاوه بر بازدید از جاذبه های گردشگری، غذاهای محبوب محلی‌ها را بیابید و امتحان کنید. اگر نمی‌دانید از کجا شروع کنید، از تورهای غذایی انگلیسی زبان در منطقه کمک بگیرید.



غذاهای محبوب ما:
•    پکن : اردک پکنی، تودئو سی (سیب‌زمینی رنده شده)
•    شانگهای: ژیائو لانگ بائو، بادمجان آرامپز، میگوی گریل
•    ژی‌آن: هات پات، یانگرو پائومو (نان تخت در سوپ گوشت کوسفند)


رستوران‌های محبوب:
•    پکن: ژیاولان ژیائوگوان برای اردک پکنی (قیمت بسیار خوب با توجه به کیفیت)
•    شانگهای: لینلونگ‌فانگ برای ژیائو لانگ بائو و رستوران لِله ژینجیانگ برای کباب بره
•    ژی‌آن: بازار مسلمانان برای یانگرو پائومو


 



  • استفاده از مطالب این نوشتار فقط با ذکر منبع بلامانع است.